על הנזק במקרי רשלנות רפואית
מאת: עו"ד גל בורשטיין , כרמית טיטו
במקרה של רשלנות רפואית המרכיב החשוב ביותר אותו יש להציג לבית המשפט הוא מרכיב הנזק. במקרה בו היתה התרשלות אך לא נגרם נזק, לא ניתן כלל לפנות לבית המשפט בבקשת פיצוי.
רשלנות רפואית האם כדאי לתבוע בכל מקרה
כאשר מגיעים להחלטה כי יש להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית יש לבדוק מהו הנזק שנגרם למטופל עקב המעשה הרשלני. כאשר מטופל מבקש להגיש תביעה על יחס בזוי מצד המטפל, אין מדובר בתביעת רשלנות רפואית.
יש לבדוק ולהמציא מסמכים המראים כי הנזק אכן נגרם מן הטיפול הרפואי הרשלני שכן לא ניתן כלל לגשת לבית המשפט מבלי שנמצאים בידיך מסמכים רפואיים הכוללים חוות דעת רופאים מומחים על מצבך הרפואי ועל הנזק הרפואי שנגרם.
תביעת רשלנות רפואית כוללת בחובה הוצאות כלכליות גדולות ויש לקחת אותן בחשבון עוד לפני הגשת התביעה לבית המשפט. מדובר על הוצאות לשם קבלת חוות דעת מרופאים מומחים, הוצאות עורך דין שלעיתים כל אלו נלווים להוצאות כספיות על טיפולים רפואיים בשל הנזק שנגרם. כמו כן יש לזכור כי תביעת רשלנות רפואית עלולה להמשך זמן רב, כאשר אין כל אפשרות לדעת כיצד ואיך יסתיים ההליך.
סוגיית הנזק בתביעות רשלנות רפואית
בתביעת רשלנות רפואית כל התובע להוכיח כי נגרם לו נזק באופן ישיר מהטיפול הרשלני.
ההתרשלות עצמה אינה מספיקה בתביעות מסוג זה שכן כל עוד לא נגרם נזק לא ניתן להגיש את התביעה כנגד הגורם המטפל בעוולת רשלנות רפואית.
להלן מספר דוגמאות לעניין תביעות רשלנות רפואית והנזק אותו מנסה לאתר בית המשפט בתביעות מסוג זה:
א. מוות עקב רשלנות רפואית:רשלנות רפואית נגרמת על ידי טיפול רשלני של אנשי צוות רפואי אשר לא שמרו על חובת הזהירות הנדרשת מהם. התוצאה החמורה ביותר של רשלנות רפואית היא מוות של המטופל, והנתבע יצטרך לתת על כך את הדין בפני בית המשפט.
ב. נכות עקב רשלנות רפואית: נכות קבועה יכולה להיגרם מטיפול רשלני או אבחון לקוי של מצב רפואי אצל המטופל. אדם התובע בגין רשלנות רפואית שהביעה למצב של נכות קבועה יצטרך להוכיח לבית המשפט כי הגורם המטפל הפר את חובת הזהירות שלו כלפיו והפרה זו היא שגרמה לו לנזק הקשה. במידה ובית המשפט ימצא כי אכן היתה רשלנות רפואית, יפוצה הניזוק על הנזק שנגרם לו ולעיתים אף על נזקין משנים (אבדן פרנסה, פגיעה במשפחה, הוצאות טיפולים וכו').
ג. תביעה כנגד בית חולים: בית החולים הוא מוסד רפואי בו מתבצעים לעיתים טיפולים והליכים רפואיים מסובכים ומסוכנים שיכולים להסתיים בנזק רפואי או בהצלחה מסחררת. בישראל.קיימים בתי חולים פרטיים, ממשלתיים וכן בתי חולים בבעלות קופות החולים. בכל אחד מהמקרים יש להגיש תביעה נגד הבעלים של בית החולים- הנהלה פרטית, משרד הבריאותמדינת ישראל או קופת החולים.
פיצויים בגין נזק בתביעת רשלנות רפואית
כאשר מגישים תביעת רשלנות רפואית לבית המשפט מחלקים את דרישת הפיצוי באופן הבא:
• חלק ממוני- כלומר סכומים שניתן למדוד או לחשב באופן מדויק, מדובר בהוצאות בעבור טיפולים, אבדן פרנסה, אבדן השכרות עתידי ועוד.
• חלק שאינו ממוני- נזקים שלא ניתן למדוד אותם באופן מדויק ולכן מעבירים אותם לשיקול דעתו של ביתה משפט הדן במקרה. כאן מדובר על פיצויים בגין סבל וכאב או עגמת נפש.
כאשר יקבע בית המשפט כי ישולמו פיצויים לתובע בגין נזק שנגרם לו עקב רשלנות רפואית, ייחשב בית המשפט את גובה הפיצוי. בית המשפט ייקח בחשבון את הנזקים הממוניים ואת אלו הלא ממוניים.
סוף סוף אמליץ בכל הנוגע לרשלנות רפואית, להתייעץ באופן מקוון עם אנשי מקצוע בפורום רשלנות רפואית>>